Winterzwemmen:

Winterzwemmen:

zo begin je eraan

Ben jij een van degenen die zich al lang afvraagt of winterzwemmen wel iets voor jou is? Misschien heb je het zelfs een beetje afgewimpeld, denkend dat het niets voor jou was. Voordat je het helemaal uitsluit, lees verder om meer te weten te komen over de vele voordelen en vooral tips voor het baden in de winter.


Er is geen twijfel dat baden in de winter de laatste jaren steeds populairder is geworden, en steeds meer mensen durven het uit te proberen. Hoewel het uittrekken van je kamerjas en het stappen in het ijskoude winterwater op zich al een ontmoedigende taak kan zijn, is het belangrijk te onthouden dat baden in de winter veel voordelen heeft, zowel voor het lichaam als voor de geest. Hieronder vatten we samen wat het kan doen en geven we je vooral de belangrijkste feiten over baden in de winter.


Waarom is baden in de winter gezond?

In het koude water springen heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Studies tonen aan dat winterbaders minder ziektedagen hebben dan anderen en zich over het algemeen gezonder voelen. Het is natuurlijk moeilijk te zeggen of het de gezonden zijn die winterbaden, of dat winterbaden je gezonder maakt. Er zijn echter verschillende verklaringen waarom juist baden in de winter gezond is.


Wat doet baden in de winter met het lichaam?

Wanneer je je lichaam blootstelt aan het koude water, activeren de koude temperaturen het immuunsysteem. Daardoor stijgt je adrenalineniveau, wat uiteindelijk kan helpen je lichaam te beschermen tegen verschillende infecties. Niet alleen dat, maar een duik in de blauwe golf kan ook diabetes type 2 helpen voorkomen en je hart op lange termijn versterken. Dus hier heb je al een paar goede redenen om een winterzwemmer te worden.


Het zijn niet alleen gezondheidsvoordelen die je krijgt van het baden in de winter. Als je eenmaal in de kou bent gesprongen, maakt je lichaam endorfine vrij, dat een positief effect heeft op je stemming en mentale toestand. Dat gezegd hebbende, geeft winterbaden je goede energie, en veel winterbaders beschrijven het als een geluksbooster en een bijzonder gevoel van welzijn.


Tegenwoordig moeten we vaak op veel plaatsen tegelijk zijn en hebben we onze telefoon min of meer altijd bij ons. Als je winterbadert, moet je aanwezig zijn in het moment, en in de natuur zijn en ervan genieten kan voelen als een soort medicijn op zich. Alle zintuigen zijn wakker, wat een prettig gevoel van rust en aanwezigheid geeft. Het plaatst het woord gezondheid in een heel nieuw perspectief, zegt Pia Fosnæs, persoonlijke trainer.

Winterbaden geeft goede energie en een onovertroffen gevoel van welzijn
Pia Fosnæs
Persoonlijke trainer

Begin met winterzwemmen

Er zijn vele manieren om het baden in de winter aan te pakken. In principe kun je beginnen wanneer je wilt, maar het officiële seizoen loopt van oktober tot april. Als dit je eerste seizoen is als winterbader, is het raadzaam om al in augustus of september te beginnen, zodat je lichaam langzaam kan wennen aan de koelere temperaturen.


Ben je een beginner?

Als je een beginner bent, is het misschien een goed idee om je bij een club aan te sluiten. Je kunt het winterzwemmen veilig uitproberen en je ontmoet andere mensen die het al eerder hebben geprobeerd en je kunnen begeleiden. In het begin lijkt het misschien moeilijk om met de kille temperaturen om te gaan, maar een goede tip is om niet te gaan staan en je voeten onder te dompelen. Als je eenmaal bij het water bent, gaat het erom snel onder te duiken - hoe makkelijk dat ook klinkt.


Hoe lang moet je in het water blijven?

Hoe lang moet je eigenlijk in het water blijven als je er eenmaal in bent? Nu is winterzwemmen over het algemeen geen lange dips, en voor de eerste paar keer moet je het houden bij korte dips van 5-10 seconden. Dan kun je de tijd geleidelijk verlengen. De meer ervaren winterbader blijft tot 40 seconden in het water, maar het lichaam heeft niet echt meer nodig dan erin en er weer uit te gaan.Kleed je goed aan

Voordat je echt het water in gaat, is het een goed idee om je te kleden op het zwemmen in de winter. Het is niet dat baden in de winter veel uitrusting vereist. Om te beginnen heb je misschien niet meer nodig dan zwemkleding en een handdoek. Als je merkt dat je een winterbader bent, wil je misschien een paar dingen toevoegen, niet in het minst voor je eigen comfort.


Accessoires voor baden in de winter

Allereerst zul je waarschijnlijk een paar zwemschoenen nodig hebben om jccccc te isoleren tegen de kille temperatuur onder je voeten, zowel voor als na de duik. Tijdens het zwemmen zelf heb je misschien een muts nodig, vooral voor de bijzonder koude maanden. Het zal ervoor zorgen dat je niet te veel warmte van je hoofd afstraalt.


Warm blijven met een badjas

Zodra je uit het water komt, ben je koud en nat, dus het is belangrijk om snel iets op je lichaam te doen. Een badjas is gemakkelijk aan te trekken, terwijl je je spullen kunt opbergen in de handige voorzakken.

10 tips voor het baden in de winter

Nu hebben we het gehad over de vele voordelen van winterzwemmen en hoe je het beste kunt beginnen, maar waar moet je echt speciaal op letten als je in de koude kleren gaat zitten? Om je de beste start te geven, volgen hier 10 tips voor het baden in de winter:


  1. Zwem nooit alleen. Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar het is belangrijk erop te wijzen dat je niet alleen moet baden, omdat je lichaam heftig kan reageren op het koude water.
  2. Ga maar tot aan je navel.
  3. Alleen baden op toegestane plaatsen.
  4. Als je twijfelt aan je gezondheid, raadpleeg dan je arts.
  5. Loop langzaam, want het zwemplateau en de treden kunnen glad zijn.
  6. Spring nooit eerst met je hoofd in het koude water.
  7. Warm je lichaam op voordat je het water ingaat.
  8. Concentreer je op je ademhaling en adem diep in je buik als je het water ingaat om tijdelijke kortademigheid zoveel mogelijk te voorkomen.
  9. Ga nooit in bad met alcohol of verdovende middelen in je bloed.
  10. Draag warme kleren na het bad en drink eventueel iets warms.

Tenslotte wordt baden in de winter tijdens de zwangerschap afgeraden vanwege de koude schok voor het lichaam. Er is echter geen bewijs dat het gevaarlijk is, maar het wordt toch aangeraden te wachten tot na de bevalling..


Een koude schok en tijd in de natuur is echter goed voor de meeste mensen, en met deze woorden wensen wij je een goede rit in het water!