5 tips: Hoe onderhoud je leren laarzen

5 tips: Hoe onderhoud je leren laarzen

Er zijn tal van goede redenen om in een paar leren laarzen te investeren. Ze zijn stijlvol, ze zijn praktisch en ze zijn veelzijdig. En er zijn evenveel goede redenen om voor je leren laarzen te zorgen. Je verlengt de levensduur van je laarzen, ze blijven langer mooi en ze zijn over het algemeen duurzamer.


Leren laarzen of schoenen zijn iets wat we seizoen na seizoen in de mode zien. Het is een eeuwige klassieker, en dat begrijpen we. Een paar leren laarzen kunnen de finishing touch van je outfit zijn. Ze kunnen een edgy stijl completeren, of ze kunnen een stoer tegenwicht vormen voor een verder vrouwelijke look.


Tegelijkertijd heeft leer verschillende kenmerken die het tot het ideale materiaal maken als het om schoeisel gaat. Na verloop van tijd zal het zich naar de vorm van je voet vormen, het laat je voeten ademen en het is een duurzaam materiaal. De duurzaamheid van het materiaal betekent bovendien dat het lang meegaat - als je je leren laarzen goed verzorgt.


Als je hulp nodig hebt bij het onderhoud en de verlenging van de levensduur van je nieuwe leren laarzen, zijn hier 5 tips.

Zorg goed voor je nieuwe leren laarzen

Nog voor je ze voor het eerst draagt, moet je beginnen met het behandelen van je nieuwe leren laarzen. We raden je zelfs aan ze eerst waterdicht te maken. In punt 3 hieronder lees je meer over hoe je je leer waterdicht maakt en waarom dat een goed idee is.


De eerste paar keer dat je je nieuwe leren laarzen draagt, raden we je aan een sok te gebruiken in dezelfde kleur als je laarzen. Net als textiel kan leer in het begin een beetje kleur afgeven wanneer je je schoenen of laarzen draagt. Maar maak je geen zorgen; de overtollige kleur zal snel verdwijnen en is niet schadelijk.


Misschien vindt je dat je nieuwe leren schoenen of laarzen een beetje stijf zijn. En dat zijn ze waarschijnlijk ook. Maar omdat leer een natuurlijk materiaal is, zal het zich tijdens het gebruik naar je voet vormen. Het kan dus nodig zijn om de schoenen of laarzen eerst wat lager te dragen.

Vergeet niet om je leren laarzen regelmatig te onderhouden

Het is niet zo tijdrovend als het misschien klinkt. En het is goed besteed geld. Want met de juiste behandeling en reiniging van je leren laarzen, kun je ze jarenlang gebruiken. Natuurlijk verandert leer na verloop van tijd van karakter, maar als je het regelmatig reinigt, waterdicht maakt en hydrateert, zullen je leren laarzen mooi oud worden.


1. Gebruik een zachte reiniging

Als je je leren laarzen draagt, worden ze natuurlijk blootgesteld aan de elementen. Vooral als je ze draagt in de koudere maanden, wanneer de kans groter is dat ze in contact komen met regen, sneeuw en modder. Het is een goed idee om je laarzen schoon te houden - niet alleen omdat het er mooier uitziet, maar ook omdat het leer er op die manier beter aan toe is.


De beste manier om je leren laarzen schoon te maken is met een zwaar uitgewrongen doek. Er mag alleen water op het doek komen, en het is belangrijk dat de laarzen niet te nat worden. Meestal is de natte doek voldoende, maar als je meer nodig hebt, kun je een zachte borstel gebruiken om het hardnekkigste vuil te verwijderen.


2. Droog je laarzen goed

Als je je leren laarzen hebt schoongemaakt, of als je buiten bent geweest bij nat weer, is het belangrijk dat je je laarzen goed droogt. Het kan verleidelijk zijn om ze naast de radiator of in een verwarmde kast te zetten, maar je moet beloven dit niet te doen. Leder kan de hitte niet aan, en een snelle oplossing kan leiden tot uitgedroogd leder en barsten.


Laat de natte laarzen in plaats daarvan volledig uit zichzelf bij kamertemperatuur drogen. Als ze ook van binnen nat of vochtig zijn geworden, kun je krantenpapier in de laarzen stoppen om wat van het vocht op te nemen.


3. De zo belangrijke waterdichting

Zoals hierboven vermeld, raden wij je aan je lederen laarzen of schoenen meteen waterdicht te maken nadat je ze hebt uitgepakt. Dit is de eerste stap naar goed lederonderhoud.


Maar het is niet genoeg om je laarzen waterdicht te maken voordat je ze in gebruik neemt. De impregnering slijt na verloop van tijd, dus zorg ervoor dat je regelmatig impregneert om de bescherming te behouden. Wanneer je klaar bent om je laarzen weer waterdicht te maken, is het belangrijk dat je ze eerst schoonmaakt en droogt zoals beschreven in de punten 1 en 2.


Het kan nuttig zijn om je (volledig schone) leren laarzen of schoenen meerdere lagen impregnerend middel te geven. Vooral de eerste keer. Het is beter om 2-3 keer een gelijkmatige laag aan te brengen dan één dikke laag.


Als je leren laarzen niet waterdicht zijn, zullen vuil en water in het leer dringen, waardoor het leer kan beschadigen en snel kan verslijten.


Wat is waterdicht maken?

De reden waarom het belangrijk is je lederen schoenen waterdicht te maken, is dat ze beschermd moeten worden. Dit verandert het uiterlijk van het leder niet, maar biedt een onzichtbare bescherming tegen vuil en water, zodat deze niet kunnen binnendringen en zich niet aan het leder hechten.


4. Met schoensmeer bevochtigen

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je leren schoenen of laarzen is het aanbrengen van schoensmeer om ze mooi te houden. Schoensmeer maakt laarzen niet schoon, dus vergeet niet ze schoon te maken voordat je het aanbrengt.


Schoensmeer is bedoeld om de kleur van het leer te behouden en het soepel te maken. Net als bij het waterdicht maken, moet je ook je leren laarzen regelmatig onderhouden met schoensmeer.


Kies een schoenpoetsmiddel in dezelfde kleur als het leer en gebruik een katoenen doek om het aan te brengen. Het duurt niet lang en je leren laarzen zullen het heerlijk vinden.


5. Voorkom uitdrogen van het leder

Ons laatste advies is misschien wel het belangrijkste. Het somt de andere tips op en kan heel kort gezegd worden: voorkom dat je leer uitdroogt. Dat is het allerbelangrijkste.


Als het gaat om het hydrateren van je leren laarzen, is het belangrijk dat de behandeling preventief is. Als de schade eenmaal is aangericht en het leer is gebarsten, is het erg moeilijk om de laarzen er weer goed uit te laten zien.


Omdat leer een natuurlijk materiaal is, verliest het na verloop van tijd zijn natuurlijke oliën, waardoor het droog en broos wordt. Daarom moet je altijd een goede schoencrème of ledervet in je kast hebben staan om te voorkomen dat het leer uitdroogt en om je leren laarzen of schoenen langer mee te laten gaan.

Voorkom dat leer uitdroogt. Dat is het belangrijkste

Wanneer het tijd is om de laarzen in te pakken

Als het seizoen voorbij is en het tijd is om je leren laarzen een welverdiende pauze te geven, is het een goed idee om ze een laatste behandeling te geven voordat je ze opbergt. Op die manier heb je een paar laarzen in perfecte staat om uit te trekken wanneer je ze nodig hebt.


De beste manier om je laarzen op te bergen is in een gesloten schoenendoos, zodat ze niet vuil worden door modder of stof. Zet ze in een kast waar het droog is en ze niet worden blootgesteld aan zonlicht of hitte. Je kunt er ook voor kiezen om sleehakken in de laarzen te doen, zodat ze hun vorm behouden.


Als je je leren laarzen regelmatig onderhoudt, zul je ze seizoen na seizoen met evenveel plezier kunnen dragen.