Outdoor gids: Kies de juiste wandelkleding

Voor velen van ons is een wandeling of trektocht in de natuur de definitie van pure ontspanning of een spannend avontuur - misschien kun je je zich hierin vinden? Het is vaak een ideale activiteit om met het gezin, met vrienden of gewoon in je eentje te plannen. Hoe dan ook, het is belangrijk om de juiste wandelkleding aan te trekken om de beste voorwaarden voor een goede ervaring te creëren.Wat is goede wandelkleding?

"Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding". Dit is een zin die je waarschijnlijk al eerder hebt gehoord, en misschien zit er wel iets in. Als je geschikte kleding en schoeisel draagt, zul je over het algemeen een betere ervaring hebben. Ongeacht of je op zoek bent naar wandelkleding voor de zomer of de winter, er zijn bepaalde vereisten voor uw outdoorkleding. Maar wat is goede wandelkleding voor vrouwen? Het belangrijkste is dat je warm en droog kunt blijven, ongeacht de weersomstandigheden. Dit betekent ook dat je je moet kunnen aanpassen aan uiteenlopende weersomstandigheden.


Denk aan het 3-lagen principe

Juist omdat je nooit 100% op het weer kunt vertrouwen, is het belangrijk dat je je in je wandelkleding kunt aanpassen aan verschillende weersomstandigheden. Als je actief bent, koelt je lichaam automatisch af als je kleding vochtig is. Met het 3-lagenprincipe kun je het lichaam zowel isoleren als ventileren en zo voorkomen dat je het koud en vochtig krijgt.


 • De binnenste laag van de kleding moet niet te dik zijn, zodat het zweet gemakkelijker van je lichaam kan worden afgevoerd. Kies voor wol of synthetisch materiaal. Wol past zich bijzonder goed aan de temperatuur van je lichaam aan en geeft zelfs warmte als het nat wordt.
 • De tussenlaag moet warm en ademend zijn. Een wollen trui of fleecejack zijn hiervoor bijzonder geschikt, want beide houden je lichaam warm en laten het ademen.
 • De buitenste en laatste laag moet beschermen tegen wind, water en koude, en moet daarom zowel winddicht als waterdicht zijn. Je kunt daarom wind- en waterdichte shelljacks gebruiken. Als alternatief kun je ook een gewoon regenjack gebruiken.

Zoek een functioneel jack

Ongeacht de tijd van het jaar waarin je op avontuur gaat, is het belangrijk om een goede jas te hebben. De ideale outdoorjas houdt je niet alleen warm en droog, maar geeft je ook een goede bewegingsvrijheid en ademend vermogen.


In de zomer kan een lichte jas volstaan om een licht briesje op te vangen en je te beschermen tegen de zon. Als je echter op zoek bent naar wandeluitrusting voor de lente of de herfst, is een softshell jas een goede keuze. Deze zijn zowel winddicht als waterdicht en laten je lichaam ademen. In de winter of als het koud is, kunt je ook een fleecejack gebruiken.


Als het buiten nat is, is het natuurlijk ideaal om een regenjack te hebben. De druk van de waterkolom en de getapete naden zijn echter twee dingen waar je op moet letten. De waterkolomdruk moet tussen de 5000 en 10000 mm liggen. Met deze druk kun je zowel lichtere buien als zware regenbuien buiten houden. Het is ook belangrijk dat je regenjas getapete naden heeft, zodat er geen water in kan lopen en je droog blijft. Je kunt meer lezen in onze gids over waterdichtheid en ademend vermogen.

Kies de juiste top

Als je in beweging komt, krijg je het snel warm. Om te voorkomen dat je lichaam vochtig wordt en afkoelt, kies je voor een zweetafvoerend topje waarin je lichaam kan ademen. Ook hiervoor kunnen we wol en synthetische materialen aanbevelen. Hun functionele eigenschappen helpen je lichaam de beste omstandigheden te bieden tijdens je wandeling. Als het koud is, kan een fleece trui een goede keuze zijn.

Praktische en slimme outdoorbroek

Voordat je vertrekt voor een lange wandeling of trektocht, moet je op zoek naar een outdoorbroek. Er zijn verschillende soorten wandelbroeken. Wat ze allemaal gemeen hebben is het bijzonder functionele materiaal dat zorgt voor een hoog niveau van comfort en ademend vermogen. Sommige broeken zijn voorzien van praktische zakken die ideaal zijn voor kleinere spullen die je tijdens je wandeling nodig kunt hebben. Er zijn ook shellbroeken, die wind en water buiten houden en een goede ventilatie bieden, net als wandelbroeken. Je kunt ze dus in alle weersomstandigheden dragen.

Schoeisel: Goed om te weten

Als je een korte wandeling of trektocht maakt op een niet al te moeilijk terrein, zijn een paar wandelschoenen voldoende. Als je daarentegen met wat bagage op pad gaat en een iets uitdagender terrein betreedt, kun je beter een paar wandelschoenen kopen. Deze bieden een betere ondersteuning van de enkel, waardoor de kans op verzwikking of enkelblessures afneemt.


Als je je schoenen hebt gekozen, denk dan ook aan je sokken. Als je ruimte in je schoen hebt, kan een paar dunne synthetische sportsokken aan de binnenkant en wollen sokken aan de buitenkant een goed idee zijn. De twee paar sokken zullen tegen elkaar schuren in plaats van tegen je huid. Zo zorg je dat je geen blaren krijgt. 


Wat zal ik meenemen op een wandeltocht?

Wanneer je een lange tocht gaat maken, is het vooral belangrijk om te weten wat je moet inpakken. Je kunt niet te veel of te weinig hebben - dat is tenslotte wat je de hele reis zult dragen.

Je kunt deze onderstaande lijst als leidraad gebruiken. De inhoud varieert afhankelijk van het seizoen:


 • Rugzak 
 • Kaart en kompas 
 • Sjaal of halsketting
 • Handschoenen
 • Bestek
 • Eerste hulp koffertje
 • Zonnebrandcrème
 • Muggen spray
 • Zonnebril
 • Draagbare batterij
 • Koplamp en zaklantaarn
 • Zakmes
 • Eten en drinken
 • Plastic zak voor afval

5 reistips

Naast fijne geschikte kleding en een goed gevulde rugzak, zijn hier nog vijf tips voor dingen om mee te nemen:


 1. Drink voldoende water, en zelfs extra water in de zomer.
 2. Eet genoeg om je lichaam genoeg energie te geven
 3. Neem verband mee om te voorkomen dat blaren je reis bederven.
 4. Controleer op teken zodra je thuiskomt als je in het wild bent geweest.
 5. Strek je na of tijdens je wandeling, zodat je geen pijn krijgt.

Na dit alles, wensen wij je een geweldig avontuur in de wildernis. En vergeet niet: wat voor weer het ook is, er valt genoeg te ontdekken!