Reflect

Bij Zizzi willen we deel uitmaken van de verandering die de wereld nodig heeft. We kunnen allemaal betere beslissingen nemen en meer doen. Maar samen kunnen we het meeste doen.


Daarom hebben we als modebedrijf - en als leverancier van kleding voor alle gelegenheden - de verantwoordelijkheid om betere opties te bieden. Om je in staat te stellen weloverwogen keuzes te maken over de kleding die je koopt.


Voor ons houdt dat verschillende dingen in. Dat betekent in de eerste plaats dat je kleding moet maken waarvan je houdt, die je draagt en waar je voor zorgt.


Ten tweede betekent het dat we meer kleding willen aanbieden die is gemaakt van materialen die weloverwogen zijn en die beter rekening houden met de wereld waarin we leven. Je kunt hier meer lezen over deze materialen.


In de winkels van Zizzi en online kun je producten van meer verantwoorde materialen vinden door te zoeken naar het merk ""Reflect"". 


Deze artikelen zijn gemaakt van een materiaal dat in één of meer opzichten beter is dan zijn klassieke tegenhanger.


Het kan zijn dat er minder water wordt gebruikt bij de productie, de CO2-uitstoot lager is, er minder chemicaliën worden gebruikt, het materiaal wordt gerecycled of iets heel anders.


Er is nog geen materiaal dat als 100% duurzaam kan worden geclassificeerd. Daarom werken we aan het gebruik van meer doordachte en betere materialen - en we moedigen je aan na te denken over je keuzes. Hieronder vindt je een lijst van materialen die een product voor het Reflect-label in aanmerking laten komen - en de voor- en nadelen van elk materiaal.


Lees verder en wees voorbereid om meer reflectieve keuzes te maken in je kleding- en modeconsumptie.

Biologisch katoen

Biologisch katoen heeft verschillende voordelen die het waard zijn om te weten wanneer je voor een aankoopbeslissing staat. In de eerste plaats worden er geen giftige chemicaliën gebruikt bij de productie of teelt van kleding van biologisch katoen. Dat omvat pesticiden en GMO's (genetisch gemodificeerde organismen). Dit is bijzonder gunstig voor de biodiversiteit, de bodem en het grondwater in de gebieden waar katoen wordt geteeld. Het betekent ook dat boeren en fabrieksarbeiders niet worden blootgesteld aan giftige chemicaliën, wat een groot voordeel is voor hun gezondheid.

Voor de teelt zijn echter grotere oppervlakten nodig dan voor gewoon katoen. Tegelijk is het nog onduidelijk of biologisch katoen minder water verbruikt dan traditioneel katoen, en het gaat nog steeds om grote hoeveelheden.


LENZING™ en ECOVERO™

LENZING™ en ECOVERO™ zijn handelsmerken van Lenzing AG LENZING™ ECOVERO™ viscose is een viscose van het bedrijf LENZING™. Het hout dat voor de productie wordt gebruikt, is afkomstig van gecertificeerde verantwoorde bosbouw. Bij de productie worden uitsluitend ecologische en niet-giftige oplosmiddelen gebruikt en de fabrieken gebruiken een speciale productiemethode waardoor het waterverbruik en de CO2-uitstoot worden gehalveerd in vergelijking met conventionele viscose.


TENCEL™

TENCEL™ is een handelsmerk van Lenzing AG. TENCEL™ Lyocell is een lyocellvezel geproduceerd door LENZING™. Het hout dat wordt gebruikt voor de productie van TENCEL™ Lyocell is afkomstig van gecertificeerde verantwoorde bosbouw. Er worden alleen organische en niet-toxische oplosmiddelen gebruikt. De fabrieken maken gebruik van een gesloten systeem waarbij meer dan 99% van de bij de productie gebruikte oplosmiddelen en water wordt gerecycleerd.


Gerecycleerd polyester

Gerecycleerd polyester wordt gemaakt van gerecycleerde plastic flessen, stofresten van de productie of gebruikte polyesterproducten. Gerecycled polyester vermindert plastic en textielafval en draagt in sommige gevallen bij aan een meer circulaire mode-industrie.


Livaeco™ by Birla Cellulose™ Viscose

Livaeco by Birla Cellulose™ Viscose is, just like EcoVero™, a viscose that is manufactured in a better and more responsible way than conventional viscose. The raw material in viscose is wood, and in this viscose, the wood is sourced from certified sustainable forest. The wood is processed into wood chips and dissolved in a chemical process, and then turned into a fibre that can be woven into fabric. Livaeco by Birla™ Viscose is manufactured using a closed loop process in which water and solvents are reused. This leads to lower water consumption and limits CO2 emissions. Livaeco by Birla™ Viscose can be traced through the entire production process using blockchain technology, providing transparency and insight into the product’s journey. Currently, viscose cannot be recycled. So take good care of any clothes made from viscose and mend them if they break.
Global Organic Textile Standard (GOTS)GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het is de belangrijkste internationale certificeringsnorm voor biologisch textiel. De certificering is een garantie dat het katoen is verbouwd, geoogst en geteeld zonder het gebruik van pesticiden, GGO's en andere schadelijke stoffen. Dit waarborgt de gezondheid van de arbeiders en de kwaliteit van het water en de bodem, waar het katoen wordt geteeld. GOTS onderscheidt zich van de meeste andere certificeringen voor biologisch textiel, doordat het ook hoge eisen stelt aan andere duurzaamheidsaspecten, zoals het sociale gedrag in de productieketen. Dit omvat een leefbaar loon voor de arbeiders, een verbod op kinderarbeid en veilige werkomstandigheden. Elke schakel in de toeleveringsketen wordt één keer per jaar gecontroleerd om na te gaan of hij nog steeds aan de hoge eisen van de GOTS-norm voldoet.


Global Recycled Standard (GRS)

GRS staat voor Global Recycled Standard en is een van de toonaangevende normen op het gebied van gerecycled textiel. De standaard is een garantie dat ten minste 50% van de vezels in een product afkomstig is van gerecycled materiaal. Onafhankelijke derde partijen bezoeken elke schakel in de toeleveringsketen om ervoor te zorgen dat nieuwe materialen en gerecycleerde materialen gescheiden worden gehouden. De GRS-norm garandeert niet alleen gerecycleerde inhoud, maar stelt ook hoge eisen op sociaal en milieugebied. Potentieel schadelijke stoffen mogen niet worden gebruikt in of op GRS-producten, en er wordt gecontroleerd of chemicaliën op een milieuveilige manier worden behandeld. Werknemers moeten schone en veilige arbeidsomstandigheden hebben, zonder discriminatie en kinderarbeid, wat verboden is.