Welke regenkleding moet ik kiezen? Die vraag heb je jezelf misschien al meerdere keren gesteld. Maar het antwoord hangt af van verschillende factoren. Ga je fysiek actief zijn? Hoeveel regent het? En welke pasvorm vind je het fijnst? Het kan misschien een beetje overweldigend zijn om de beste dames regenkleding te vinden, dus daarom helpen we je hier om meer te weten te komen over alles van soorten regenkleding en functies tot onderhoud en materialen.


Verschillende soorten regenkleding

Er zijn verschillende soorten regenkleding, en afhankelijk van wat je gaat doen en hoe lang je in de regen zult zijn, is het goed om de verschillende soorten te kennen, zodat je hun verschillende functies optimaal kunt benutten.


Traditionele regenjassen

De traditionele regenjas is vaak relatief lang en voorzien van een rits en een capuchon. Het lijkt op een gewone jas, maar is gemaakt van ander materiaal en heeft misschien ook andere functies. Dit type regenjas is verkrijgbaar in verschillende kleuren en pasvormen, maar zit meestal strakker om het lichaam dan een regenponcho. De regenjas is zowel tijdloos als functioneel, wat hem geschikt maakt voor alles van wandeltochten in het bos tot dagelijkse boodschappen.


Regenponcho's

Met een regenponcho heb je veel bewegingsvrijheid. De losse en ruime pasvorm maakt het een goede keuze als je actief wilt zijn in de regen. Het is gemakkelijk en snel aan te trekken en neemt vaak niet meer ruimte in beslag dan dat je het in je tas kunt stoppen. Een regenponcho is eenvoudiger dan een traditionele regenjas en heeft daarom meestal niet veel zakken, ritsen en functies. Dus als je lichte regenkleding nodig hebt die je gemakkelijk over je kleding kunt dragen (en misschien zelfs over een kleine rugzak), dan is de regenponcho de voor de hand liggende keuze.


Regenbroeken

Als je er zeker van wilt zijn dat je helemaal droog blijft, is een goede regenjas of regenponcho niet voldoende. Dan heb je ook een paar regenbroeken nodig. Ze zijn gemakkelijk over je gewone kleding aan te trekken en houden je benen droog en beschermd. Vooral als je gaat fietsen, wandelen of gewoon voor langere tijd in de regen zult zijn, zijn regenbroeken onmisbaar.

Ken je behoeften

Om de juiste regenkleding te kiezen, is het een goed idee om te overwegen wat je gaat doen, wat de weersomstandigheden zijn en welke functies je nodig hebt. Dit zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op je keuze.


Activiteitsniveau

Moet je snel even een boodschap doen, of ga je op een langer buitenavontuur? Dit heeft waarschijnlijk invloed op de functies die je nodig hebt in je regenkleding.


Voor dagelijks gebruik

Er kunnen veel dagelijkse situaties zijn waarin je goede regenkleding nodig hebt. Of je nu naar je werk fietst of snel even boodschappen doet, comfort en toegankelijkheid zijn belangrijk. Je moet gemakkelijk je regenkleding aan kunnen trekken, en het moet minimaal basisfuncties hebben zoals een goede capuchon, getapete naden en bewegingsruimte. Het zou natuurlijk ook een voordeel zijn als je regenkleding past bij je dagelijkse kleding, zodat je niet te veel hoeft na te denken over het feit dat je praktische bovenkleding draagt die misschien je look verstoort.


Buitenactiviteiten

Als je langere tijd buiten in de natuur gaat zijn, of als je actief gaat zijn terwijl je buiten bent, heb je waarschijnlijk meer functies nodig. Als je vaak in nat weer bent, heb je allereerst duurzame regenkleding nodig die bestand is tegen alle weersomstandigheden. Of je nu gaat wandelen, mountainbiken of iets anders, je regenkleding moet slijtvast zijn, goede bescherming bieden en bestand zijn tegen zwaar weer.


Je hebt misschien ook behoefte aan goede zakken om je kleine spullen droog te houden, een grote, verstelbare capuchon en een paar regenbroeken met bewegingsruimte. En last but not least, het moet ademende regenkleding voor dames zijn - als je actief bent, heb je namelijk de behoefte om wat van de warmte kwijt te kunnen.


Seizoen en Weersomstandigheden

Het seizoen en andere weersomstandigheden spelen ook een rol bij het kiezen van de juiste regenkleding. Misschien moet je je voorbereiden op een natte en winderige herfstdag, of misschien ga je naar buiten in een warme zomerregen.


Lente en Zomer

Zelfs als het warm is, kan het nog steeds regenen - en soms zelfs extra veel. Daarom is het goed om een ademende regenjas voor dames te hebben, zodat je droog kunt blijven zonder het te warm te krijgen. Sommige regenjassen hebben ventilatieopeningen op de rug of onder de armen, die helpen om warmte af te voeren. Je kunt ook regenkleding vinden gemaakt van lichtere materialen zoals polyester. Als het is behandeld om waterafstotend te zijn, is het geschikt voor warmer weer omdat het zo licht is.


Herfst en Winter

Voor de koudere maanden heb je regenkleding nodig die goed geïsoleerd is. Het moet misschien bestand zijn tegen zowel regen als natte sneeuw. Zorg ervoor dat je regenkleding kiest met een hogere waterkolomdruk, zodat je zeker droog blijft. Als het weer kouder wordt, kun je ook overstappen op regenkleding met fleece. Dit biedt goed comfort, terwijl je minder risico loopt om koud te worden. Als alternatief kun je in deze periode een softshelljas gebruiken in plaats van een regenjas. Deze biedt goede bescherming tegen harder weer en is tegelijkertijd functioneel en ademend.

Praktische Functies

Afhankelijk van wanneer je je regenkleding gaat gebruiken en wat je gaat doen, heb je mogelijk verschillende praktische functies nodig. We bespreken enkele van de meest voorkomende functies hieronder.


Zakken en Ritsen

Wanneer je buiten bent in de regen, is het niet alleen belangrijk dat jij droog blijft, maar ook je spullen. Daarom is het belangrijk dat zowel ritsen als zakken waterdicht zijn. Kies voor getapete naden in de ritsen, zodat de regen niet door de kleine stikgaatjes kan komen. Zorg ook voor goede zakken die aan jouw behoeften voldoen. Misschien heb je grote zakken nodig waar je alles van een paar handschoenen tot een paar oordopjes in kunt stoppen. Of misschien wil je liever kleine binnenzakken hebben waar je je telefoon en sleutels in kunt bewaren, zodat het veiliger aanvoelt.


Kappen en Sluitingen

Het is een goed idee om zowel de kap als de sluitingen van je regenkleding in de gaten te houden. De belangrijkste functie van de sluitingen is om de regen buiten te houden, maar het verschilt of dit met een rits, knopen, klittenband of iets anders is. Dit hangt af van het ontwerp van de regenkleding en jouw behoeften.


Je regenjas moet ook een kap hebben die je hoofd tegen de regen kan beschermen. Sommige jassen hebben een afneembare kap, terwijl deze bij anderen vastzit. Hoe meer aanpassingsopties het heeft, hoe beter je het kunt aanpassen om je zo droog mogelijk te houden. Als je een fietshelm of muts onder de kap wilt dragen, zorg er dan ook voor dat deze groot genoeg is.


Kleuren en Reflectoren

Wanneer het veel regent, kan het soms moeilijker zijn om iets te zien - vooral aan het begin en het einde van de dag. Daarom kan het een goed idee zijn om regenkleding met reflectoren te kiezen. Dit verhoogt de veiligheid en zichtbaarheid, waardoor het voor anderen gemakkelijker wordt om je te zien.


Reflectoren zijn één manier om gezien te worden, maar een andere is kleur. Veel regenkleding is in donkere kleuren, maar als je van kleurrijke outfits houdt, is het logisch om ook kleur aan je regenkleding toe te voegen. Dit maakt je meer zichtbaar, het is trendy, en wie weet - misschien kan het ook een glimlach en een goede sfeer verspreiden in het natte (en voor sommigen sombere) weer.


Waar is regenkleding van gemaakt?

Regenkleding wordt meestal gemaakt van materialen die speciaal zijn ontwikkeld om waterdicht of waterafstotend te zijn, terwijl ze ook ademend en comfortabel zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld nylon of polyester zijn, die zijn behandeld met een waterafstotende coating. Materialen en functies worden vaak gecombineerd om het beste resultaat te bereiken.


Enkele van de meest voorkomende materialen in regenkleding zijn:

  • Polyester: Een synthetische stof die vaak wordt gebruikt als buitenmateriaal in regenkleding. Het kan worden behandeld met een waterafstotende coating of membraan om te voorkomen dat water doordringt.
  • Nylon: Een ander synthetisch materiaal dat ook vaak wordt gebruikt als buitenmateriaal in regenkleding. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en waterafstotende eigenschappen.
  • Polyurethaan (PU): PU-coatings worden vaak gebruikt als waterdichte barrières op stoffen zoals polyester of nylon. Ze bieden waterafstotende eigenschappen en ademend vermogen.
  • Membranen: Materialen zoals Gore-Tex, eVent en andere waterdichte membranen worden gebruikt in regenkleding om waterdichtheid te combineren met ademend vermogen. Ze laten waterdamp ontsnappen terwijl ze voorkomen dat water binnendringt.
  • Vinyl: Vinylcoatings kunnen ook worden gebruikt om waterdichte regenkleding te maken. Dit materiaal kan meer plastisch en minder ademend zijn dan sommige van de andere opties.
  • Gecoat nylon of polyester: Deze materialen zijn gecoat met een waterdichte of waterafstotende verbinding om te beschermen tegen regen. Ze kunnen variëren in dikte en ademend vermogen.

Begrijp waterdichtheid en ademend vermogen

De twee termen die het meest worden besproken als het gaat om regenkleding zijn waterdichtheid en ademend vermogen. Maar het kan moeilijk zijn om te weten waar je op moet letten als je niet gewend bent om met deze factoren rekening te houden. In de volgende paragrafen krijg je uitleg over wat dit betekent en waar je op moet letten.


LEES OOK: Gids voor ademend vermogen en waterdichtheid


Waterkolomdruk in regenkleding

De waterdichtheid van regenkleding wordt beoordeeld op basis van een technische meting van de waterkolomdruk. De fabrikant test dit door een waterkolom bovenop de stof te plaatsen. De waterkolomdruk wordt afgelezen door te meten in millimeters hoeveel water er in de waterkolom kan zijn voordat het door het materiaal begint te dringen. Op deze manier krijg je het resultaat. Hoe hoger de waterkolomdruk, hoe meer waterafstotend het materiaal is.


Hoe waterdicht moet regenkleding zijn?

De weersomstandigheden en wat je gaat doen, helpen bepalen hoe waterdicht je regenkleding moet zijn. Als er slechts een beetje motregen is wanneer je naar de stad gaat, hoeft je regenkleding niet zo waterdicht te zijn als wanneer je op een langere wandeltocht gaat in stromende regen.


Je kunt de onderstaande niveaus gebruiken om te beoordelen hoe waterdicht je regenkleding moet zijn.

  • 1.000-5.000 mm: Voor lichte regen en normaal gebruik in de stedelijke omgeving is regenkleding met deze waterkolomdruk meestal voldoende. Dit niveau van waterdichtheid kan beschermen tegen lichte regenbuien en lichte vochtigheid. Het kunnen lichte regenjassen of enkele trainingsjacks zijn die binnen dit niveau vallen.
  • 5.000-10.000 mm: Als je van plan bent om langere tijd buiten te zijn of deel te nemen aan activiteiten zoals wandelen, fietsen of kamperen, overweeg dan regenkleding met een waterkolomdruk van minimaal 5.000 mm tot 10.000 mm. Dit niveau biedt betere bescherming tegen matige regen en meer uitdagende weersomstandigheden. Hier vind je meestal softshelljassen en enkele outdoorbroeken.
  • 10.000-20.000 mm: Als je je in gebieden bevindt met veel zware regen of extreme weersomstandigheden zoals bergen of regenwouden, is regenkleding met deze waterkolomdruk ideaal. Dit niveau van waterdichtheid biedt goede bescherming tegen zware regen en veeleisende omgevingen. Het kunnen bovenkleding zoals shelljassen of skijassen zijn.
  • Boven 20.000 mm: Professionele buitensporters zoals bergbeklimmers, reddingswerkers of zeilers kunnen behoefte hebben aan buitengewoon waterdichte regenkleding met extreem hoge waterkolomdrukken die passen bij hun specifieke eisen en risicofactoren.


Ademende regenkleding voor dames

Je regenkleding moet water buiten houden, maar moet tegelijkertijd ook de warmte van je lichaam door de stof laten ontsnappen. Dit kan een lastige balans zijn, omdat te veel ademend vermogen de waterdichtheid kan beïnvloeden, terwijl te weinig ademend vermogen ervoor zorgt dat de kleding vochtig of klam aanvoelt op de huid.


Het ademend vermogen van regenkleding wordt gemeten door te beoordelen hoe goed vocht zoals zweet kan verdampen van het lichaam door de stof. De hoeveelheid waterdamp die door een vierkante meter stof kan passeren in een bepaalde tijd wordt aangeduid als "gram per vierkante meter per 24 uur" (g/m2/24u). De onderstaande intervallen kunnen een richtlijn zijn voor hoe ademend je regenkleding moet zijn.


  • Onder 5.000 g/m2/24u: Lage ademend vermogen. Dit betekent dat de kleding een beperkt vermogen heeft om vocht door de stof te laten passeren, wat kan leiden tot verhoogde zweetproductie en ongemak tijdens activiteiten.
  • 5.000-10.000 g/m2/24u: Matig ademend vermogen. Dit niveau van ademend vermogen biedt een redelijke balans tussen comfort en bescherming tegen vocht.
  • 10.000-20.000 g/m2/24u: Hoog ademend vermogen. Dit niveau van ademend vermogen laat effectief vocht door de stof passeren en is geschikt voor meer intense activiteiten.
  • Boven 20.000 g/m2/24u: Zeer hoog ademend vermogen. Dit niveau van ademend vermogen is ideaal voor intensieve fysieke activiteit en zorgt voor optimaal comfort onder zweterige omstandigheden.

Maat en pasvorm

Als uitgangspunt kun je gewoon regenkleding kiezen in je normale kledingmaat. Het kan echter altijd handig zijn om te kiezen voor een relatief losse pasvorm. Zo heb je namelijk de mogelijkheid om meerdere lagen, zoals bijvoorbeeld een trui en een spijkerbroek, onder de regenkleding te dragen. Tegelijkertijd is er meer ruimte voor beweging als je actief moet zijn. Lossere regenkleding biedt ook goed comfort, omdat het zorgt voor betere luchtcirculatie. Maar het is altijd een persoonlijke voorkeur of je de ene of de andere pasvorm verkiest. Ga met wat je je het meest comfortabel bij voelt.


Onderhoud en verzorging van regenkleding

Als je je regenkleding vele seizoenen wilt behouden, moet je het verzorgen en onderhouden zodat het waterdicht en functioneel blijft.


Zorg ervoor dat je het wast volgens de instructies met een milde zeep - en vermijd wasverzachter. Als je het hebt gewassen, mag het niet in de droogtrommel en het mag ook niet drogen in direct zonlicht. Als je het niet correct droogt, loop je het risico de coatings te beschadigen en de materialen na verloop van tijd af te breken.


Het kan vreemd lijken om te praten over het impregneren van regenkleding, omdat het al behandeld zou moeten zijn. Maar na verloop van tijd kunnen de coatings en membranen hun effect verliezen, dus het is noodzakelijk om de waterdichtheid te vernieuwen door te impregneren.


Kies de beste regenkleding voor jou

Wanneer je jezelf de vraag stelt: "Welke regenkleding moet ik kiezen?", kan het overweldigend zijn om het antwoord te vinden. Maar wat je moet overwegen is: Wat ga ik doen in de regen en hoe is het weer verder? Op die manier kun je bepalen welke functies je nodig hebt. Daarnaast zijn er individuele voorkeuren zoals pasvorm en stijl. Als dat allemaal duidelijk is, kun je op zoek gaan naar de dames regenkleding die het beste bij jou past.


Alternatieve waterdichte bovenkleding

De beste keuze op regenachtige dagen is ongetwijfeld regenkleding, maar als je alternatieven wilt, zijn er een paar andere modellen om naar te kijken.


  • Skijas: Een skijas is ontworpen om uitdagende weersomstandigheden aan te kunnen. Het is ontwikkeld met een focus op technische functies en materialen die comfort, bescherming en flexibiliteit garanderen. Het is warmer dan een regenjas, heeft meestal een beter ademend vermogen en beschermt tegen zware regen en sneeuw.
  • Softshelljas: De softshelljas is goed als je buitenactiviteiten gaat doen waarbij je bewegingsvrijheid nodig hebt, maar tegelijkertijd beschermd wilt zijn tegen het weer. Het is een praktische jas die meestal een goed ademend vermogen heeft. Het heeft niet hetzelfde niveau van waterdichtheid als een regenjas, maar het kan beschermen tegen lichte regen.
  • Winterjassen: De meeste winterjassen zijn waterafstotend of waterdicht omdat ze zijn ontworpen om je te beschermen in de koude wintermaanden. Ze zijn meestal dikker en zwaarder dan een regenjas en goed geïsoleerd. De mate van waterdichtheid varieert, dus let op waar je de jas voor gaat gebruiken.


Schaaljas of regenjas?

In je zoektocht naar regenkleding kun je misschien de schaaljas tegenkomen, en om je te helpen beoordelen of je een regenjas of een schaaljas nodig hebt, volgt hier een beschrijving van de twee jassen.


  • Schaaljas: De schaaljas is ontworpen om te beschermen tegen wind, water en sneeuw. Het is geschikt voor buitenactiviteiten omdat het uitdagende weersomstandigheden aankan, terwijl het duurzaam en ademend is. Het nadeel van de schaaljas is dat het meestal zwaarder is om te dragen omdat het zoveel functies heeft.
  • Regenjas: De regenjas is specifiek ontworpen om te beschermen tegen regen. Het is gemaakt van een lichter materiaal, waardoor het geschikt is voor dagelijks gebruik. Het is ook gemakkelijk mee te nemen en aan te trekken over je gewone kleding.