Misschien heb je nog nooit geskied, of ben je een gevorderde skiër. Op welk niveau je ook zit, het is belangrijk om de juiste skikleding aan te hebben als je de besneeuwde bergen op gaat. Wij zullen je helpen om erachter te komen waar je op moet letten als je op zoek bent naar de juiste ski-jas in een grote maat.



Welke ski-jas moet ik kiezen?

Om uit te vinden welke ski jas je moet kiezen, moet je eerst uitzoeken waar je de jas voor gaat gebruiken. Dit betekent dat je je moet kleden voor de activiteit en het doel. Je moet ook overwegen welke functies je het meest nodig hebt in termen van zakken, waterdichtheid, kappen, enz.


Je activiteitsniveau heeft ook veel invloed op welke jas je het beste kunt kiezen. Als je een ontspannen wandeling of een rustdag buiten plant, moet je jas ruim en warm zijn. Als je daarentegen actief bezig bent, zoals berg op en berg af wandelen, is het belangrijk dat de jas licht en ademend is.



Twee populaire jassen voor op de piste

Je moet ook weten dat er verschillende soorten jassen zijn. Bij ski-jacks zijn er twee die het meest voorkomen. De eerste is de klassieke damesski jas, meestal een dikkere jas met een voering. De tweede populaire jas is de shell jas, die dunner is.


Lees hieronder verder en bekijk de kenmerken, voordelen en tips voor het kiezen van de beste dames ski-jas.

De klassieke ski-jas

De ski jas, ook wel gevoerde ski jas genoemd, is de meest voorkomende. Het is een warme damesski jas die gebruikt kan worden voor een gewone skitocht. Het voldoet aan de meest voorkomende behoeften en daarom zal het de veilige keuze zijn. Als je een paar keer per jaar gaat skiën, of als je gewoon graag in de kou staat, moet je zeker deze ski-jas kiezen.


13 kenmerken van de ski-jas

Het kan moeilijk zijn om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van je nieuwe damesski jas. Hieronder nemen we de kenmerken door van de ski-jas om je te helpen begrijpen wat de voordelen ervan zijn.


1. Ademend vermogen: een ski jas heeft een goed ademend vermogen, maar meestal niet zo hoog als een shell jas. Dit is een van de redenen waarom de ski-jas het meest geschikt is voor degenen die zich houden aan de meer ingetogen of regelmatige skitochten.


2. Waterdichtheid: een van de belangrijkste functies van een ski-jas is niet alleen je warm houden, maar ook je droog houden. Om te weten hoe waterdicht de jas is, meet je de waterdampdoorlaatbaarheid in mm en als algemene regel geldt dat de waterdampdoorlaatbaarheid van een ski-jas ten minste 5.000-8.000 mm moet zijn voordat hij waterbestendig genoeg is om als ski-jas te worden gebruikt.


3. Winddichtheid: wanneer je je in de bergen en in de sneeuw beweegt, heb je een ski-jas nodig met een goede winddichtheid. Gelukkig doen de meesten dat wel. De jas moet bestand zijn tegen het koude weer, zodat je langer buiten kunt blijven zonder het koud te krijgen.


4. Getapete naden: De meeste ski jassen hebben getapete naden. Ook al zijn de gaatjes die de naaimachine maakt erg klein, ze zijn groot genoeg om water door te laten. Getapete naden zorgen ervoor dat er nergens water binnenkomt.


5. Verstelbare details: Je ski-jas moet sneeuw en wind buiten kunnen houden. Daarom moet het ook verstelbare details hebben bij alle openingen; hals, onderkant en mouwen. Dit kan in de vorm van elastiek of klittenband.


6. Praktische zakken: zorg ervoor dat je ski-jas goede zakken heeft en dat ze gemakkelijk te hanteren zijn, zelfs met handschoenen aan. En dan kan de positie van de zakken er ook nog toe doen. Veel ski jassen hebben bijvoorbeeld een klein zakje voor de liftpas op de mouw, zodat het gemakkelijk is de pas te scannen.


7. Hoge kraag: Een hoge kraag kan helpen de kou buiten te houden. Daarom hebben skipakken er meestal een. Het is het beste als je de omtrek ervan kunt aanpassen, zodat je geen kou in je nek krijgt.


8. Okselventilatie: een goede ski-jas kan je warm houden, maar als je terugkomt van een trip naar de piste waar het toch al te warm werd, moet je misschien een beetje luchten. Daarom hebben onze ski jassen ritsen in de oksels, zodat je de ventilatie naar wens kunt aanpassen.


9. Afneembare capuchon: Als je gewoon gaat genieten van een rustige dag in de sneeuw, hoef je misschien geen grote capuchon op te kunnen trekken. Voor die dagen is het goed om de capuchon af te doen en in plaats daarvan een gebreide muts of oorwarmers te gebruiken.


10. Windopening in de mouwen: onze ski jassen hebben winddichte elastische manchetten met duimgaten. Zo kun je goed afsluiten en toch je handen gebruiken.


11. Binnenvoering: ski jassen zijn vaak aan de binnenkant gevoerd. Dit helpt bij een van de belangrijkste eigenschappen van de jas, namelijk je warm houden. Vaak is de voering gemaakt van fleece, dat zowel zacht als warm is.


12. Snowflap: Een goede ski-jas heeft een sneeuwvanger, dat is een extra stuk stof dat aan de binnenkant van de onderkant van de jas is genaaid. De sneeuwflap wordt vastgezet met drukknopen en heeft een elastische rand aan de onderkant om te voorkomen dat wind en sneeuw onder de jas komen.


13. Reflectoren: hoewel de sneeuw wit is, kan de omgeving donker zijn als de zon weg is. Daarom is het een goed idee om je ski-jas te voorzien van reflectoren, zodat je gezien wordt als je buiten bent.

Je activiteitsniveau heeft ook veel invloed op welke jas je het beste kunt kiezen

De flexibele shell jas

Als je een actieve skiër bent, heb je waarschijnlijk eerder een shelljas nodig dan een warme ski-jas. Een shelljack voor vrouwen is dunner, maar ook meer ademend. De jas zelf is ook lichter. Het is dus voor mensen die geen warme jas nodig hebben, maar het zelf warm krijgen door actief te zijn.


8 kenmerken van de shell jacket

Er zijn een aantal kenmerken waarop je kunt letten bij het kiezen van je shelljack voor vrouwen. Zo kun je beter beslissen of dit de jas is waar je voor moet gaan. Hieronder vind je een overzicht van de kenmerken van het shelljack.


1. Ventilatie: juist omdat de shelljas goed is voor je, de actieve skiër, moet hij ook goed ademen. Als je actief bent, zweet je meer en je lichaam moet kunnen ademen. Dat kan met een shelljack met een hoog ademend vermogen.


2. Waterdichtheid: naarmate de waterkolomdruk hoger is, is de kans kleiner dat je nat wordt. Ons shelljack heeft een waterdichtheid van 10.000 mm, zodat je het veilig kunt dragen als je actief bent in de sneeuw.


3. Winddicht: Ook al heb je het warm als je een actieve skiër bent, je shelljack moet je toch kunnen beschermen tegen het koude weer. Daarom zijn shelljacks meestal goed winddicht, zodat je je kunt concentreren op het skiën in plaats van op de kou.


4. Dichtgetapete naden: Daarom hebben onze shelljacks getapete naden op plaatsen waar water kan binnendringen - inclusief de ritsen.


5. Verstelbare elementen: om te zorgen dat sneeuw, regen en andere dingen niet onder de jas komen, moeten de mouwen, de onderkant en de hals verstelbaar zijn. Hierdoor kun je ook de pasvorm beter aanpassen zodat het comfortabel op je zit.


6. Handige zakken: wanneer je lang onderweg bent, heb je een plek nodig voor het hoognodige. Daarom moet je shelljack voldoende zakken hebben, en liefst veel. Immers, als je ze niet gebruikt, nemen ze geen ruimte in, dus het kan geen kwaad om meer zakken te hebben.


7. Hoge kraag: Een sjaal dragen tijdens het skiën is niet altijd praktisch. Daarom kun je gaan voor een jas met een hoge kraag die je helemaal kunt verstellen en sluiten als je de kou op afstand wilt houden.


8. Reflectoren: die zijn altijd goed. Vooral als je aan het begin of einde van de dag op pad bent, wanneer het misschien wat donker is. Daarom hebben onze shelljacks reflecterende details, zodat je gezien wordt.

Wat moet je onder een ski-jas dragen?

De beste optie is om je in lagen te kleden - drie lagen om precies te zijn: thermokleding in de vorm van een ondershirt en een broek als basislaag; een middelste laag die bijvoorbeeld een fleece of breisel kan zijn; en de buitenste en laatste laag zijn je ski-jack en ski-broek.



Het heet het drielagenprincipe, en met de drie lagen blijf je zeker de hele dag warm. Tevens heb je de mogelijkheid om je gedurende de dag aan te passen aan het weer, omdat je je voortdurend kunt aanpassen door een laagje toe te voegen of te verwijderen. Hieronder zie je wat de verschillende lagen doen.


De binnenlaag - zweetafvoerend

Een ski ondershirt is altijd een goed idee als binnenste laag onder je skipak. Dit komt omdat het gemaakt is van een materiaal dat dun is en zweet kan afvoeren. En dat is precies wat de binnenste laag moet doen.


De middenlaag - isolerend

De mid-layer houd je warm en laat het lichaam ademen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wollen, gebreide of fleece trui. Dit is de beste manier om warm te blijven en toch te kunnen bewegen.


De buitenlaag - winddicht en waterdicht

De ski-jas voor dames is de laatste en buitenste laag. Voor welk jack je ook kiest, het moet functioneel, warm en wind- en waterdicht zijn. Het is er om je te beschermen tegen de elementen.

Vergeet de skibroek niet

Als je op zoek bent naar ski-jassen, heb je vaak ook een skibroek van hoge kwaliteit nodig. Bij skibroeken moet je over het algemeen op dezelfde kenmerken letten als bij ski-jassen: waterdichtheid, getapete naden, ademend vermogen en dergelijke zaken.


Net zoals bij de ski-jas kun je ook bij de skibroek je persoonlijke stijl laten zien door bijvoorbeeld de kleur te kiezen. Bonte ski jassen en skibroeken zijn niet alleen leuk om te zien, maar hebben ook het voordeel dat je gemakkelijker te vinden bent als je een ongeluk krijgt of je vrienden kwijtraakt.

Accessoires voor skiën

Accessoires zijn ook een geweldige manier om nog meer persoonlijkheid aan je skilook toe te voegen. Door je bijvoorbeeld in te wikkelen in een mooie sjaal of een skimuts zo blijf je warm rond de oren. Aki handschoenen zijn ook essentieel, of je nu een langere wandeling gaat maken of gewoon gaat rondkijken.


Met de juiste skijas voor dames in grote maten, een functionele skibroek en een paar accessoires ben je klaar om een hele dag in de sneeuw door te brengen.