Biologische kleding: dit is waar je naar moet zoeken

Biologische kleding: dit is waar je naar moet zoeken

Je weet waarschijnlijk wel wat biologisch voedsel is, maar hoe zit het met biologische kleding? Als je kiest voor biologisch voedsel om te zorgen voor wat je in je lichaam stopt, wil je misschien ook kiezen voor biologische kleding om te zorgen voor wat je aan de buitenkant van je lichaam draagt.


Het kan een goed idee zijn om voor biologische kleding te gaan, vooral als het iets is wat je dicht op je huid draagt of iets wat je veel draagt. Het kan slaapkleding zijn, ondergoed of gewoon je favoriete blouse.


Wat is biologische kleding?

In principe wordt biologische kleding gedefinieerd als kleding die is gemaakt van biologische natuurlijke materialen (zoals biologisch katoen en wol) zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie. Er zijn geen eisen voor de latere productie, maar als je biologische kleding koopt, kun je er zeker van zijn dat aan de criteria voor de natuurlijke materialen in de kleding zelf is voldaan.

Ken je kledinglabels

Hoewel er veel biologische kleding wordt geproduceerd, is deze niet per se milieuvriendelijk. Kleding van biologisch katoen is minder schadelijk voor het milieu, maar als je een stapje verder wilt gaan en duurzame kleding wilt kopen die niet alleen biologisch maar ook milieuvriendelijk is, zijn er enkele labels waar je op moet letten.


Het kan duur en tijdrovend zijn om elk kledingstuk te laten certificeren, dus je zult merken dat sommige bedrijven geen label op hun biologische kleding voor vrouwen hebben, ook al voldoet het in feite aan de eisen voor bijvoorbeeld biologische kleding. In die gevallen kan het in de productbeschrijving of wasinstructies staan. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, moet je altijd voor de officiële labels gaan.


GOTS

Als het om biologische kleding gaat, is het beste label dat je kunt vinden GOTS (Global Organinc Textile Standard). Het GOTS-label garandeert niet alleen dat ten minste 70% van de vezels biologisch is, maar stelt ook eisen op het gebied van chemische samenstelling van de stoffen, het milieu en sociale verantwoordelijkheid.


GOTS is het label dat de hoogste normen stelt voor zowel milieu- als sociale verantwoordelijkheid. Bovendien is het een wereldwijd keurmerk dat grensoverschrijdend van toepassing is. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een biologische jurk bij je in de buurt kunt kopen en er toch zeker van kunt zijn dat aan de eisen wordt voldaan, zelfs als de jurk buiten je eigen land is geproduceerd.


De Bloem

De EU-Bloem wordt gebruikt om hoge normen voor de milieuprestaties van producten op de Europese markt te garanderen. De Bloem houdt rekening met het hele traject dat een product aflegt, van productie tot consumptie, en stelt eisen aan grondstoffen, chemicaliën en milieueffecten in het algemeen. Een product met een bloemenlabel is dus een teken van groot milieubewustzijn en je kunt producten met dit label met een gerust hart kopen.


OEKO-TEX

Hoewel de naam het misschien doet vermoeden, heeft het OEKO-TEX label niets te maken met ecologie. Anderzijds is kleding met dit label getest op een breed scala van chemische stoffen die schadelijk, allergeen of carcinogeen kunnen zijn. Er worden geen eisen gesteld aan de eigenlijke productie van de kleding, maar wel wordt gegarandeerd dat de kleding geen hoeveelheden van de geselecteerde chemicaliën boven een bepaalde grens bevat.

Waarom biologische kleding?

Eerst en vooral is het kopen van biologische kleding beter voor jou en voor het milieu. Je ontziet je lichaam van schadelijke chemicaliën en je stelt het milieu aan veel minder vervuiling bloot. Bovendien is biologische kleding vaak van betere kwaliteit - de vezels zijn zachter en sterker, absorberen meer en pluizen minder snel.


Als je biologische kleding koopt, zorg je beter voor jezelf en voor het milieu.


Kijk uit naar onze Reflect sticker

Bij Zizzi geven we om elkaar en om ons milieu. Daarom vindt je ook verschillende producten die precies daarmee rekening houden - wij noemen ons concept Reflect. Het is onze gids voor het maken van meer doordachte keuzes wanneer je bij ons winkelt.


Je herkent deze producten aan hun Reflect-etiket. Producten met dit label bevatten ten minste - en vaak meer dan - 50% biologisch katoen, 30% gerecycled polyester, 50% Lenzing™ EcoVero™ Viscose of 50% Lenzing TENCEL™.


Als je meer wilt lezen over hoe wij bij Zizzi kunnen bijdragen aan veranderingen die de wereld ten goede komen, kun je dat doen op onze Reflect-pagina.