Wasvoorschriften

Niet zeker hoe je jouw kleding best verzorgt? Deze gids helpt je op weg.


Om te voorkomen dat kleding verandert tijdens het wassen, kun je het best alle wasinstructies op het waslabel volgen. Hier vind je de uitleg bij elk symbool zodat je weet hoe je best voor jouw kleren zorgt. Kocht je een Zizzi kledingstuk met een symbool dat hier niet beschreven staat, geef ons dan gerust een seintje. 


Het is altijd een goed idee je kleding eerst eenmaal te wassen voordat je ze aandoet. Hoe beter je voor kleding zorgt, hoe meer plezier je uit je aankoop haalt.Natuurlijke materiaal

Voor natuurlijk materiaal zoals zijde of wol raden we aan om speciale wasmiddelen te gebruiken.


Natuurlijk materiaal wordt niet op dezelfde, efficiënte manier gekleurd als synthetisch materiaal. Daarom neemt de kleurintensiteit langzaam af, afhankelijk van hoe vaak je het kledingstuk draagt en wast. Je zal niet ineens een grote kleurverandering zien. Je kunt viscose het best als een natuurlijk materiaal behandelen.


Kralen, pailletten, borduurwerk

Wanneer het kledingstuk in de wasmachine moet, raden wij aan om een waszak te gebruiken. Dat beschermt de kleding en de details van de kleding meer. Dit soort kledingdetails zijn vaak handgemaakt en daardoor extra fragiel.Wassymbolen


Normale machinewas

Vul de wasmachinetrommel zoals gewoonlijk. Je zou steeds een handlengte tussen de  kleding en de rand van de trommel moeten kunnen houden. Volg de temperatuurinstructies van de fabrikant.
Fijne was / fijne wolwas
Vul de trommel maar voor de helft met producten die een fijne was vereisen.
Extra fijne was / fijne wolwas
Vul slechts een derde van de machine. Als dat nodig is, gebruik dan een waszak. Kies voor het wolprogramma of zijdeprogramma als de kleding van dat materiaal gemaakt is. Vergeet niet dat je de centrifuge het best op de laagste stand kunt zetten.  
Handwas
Maximale temperatuur is 40°C. Je zou je handen in het water moeten kunnen houden. Was voorzichtig en knijp het water voorzichtig uit de kleding want waarschijnlijk is het fragiel of heeft het details die extra voorzichtig moeten worden behandeld.

Niet wassen


Bleeksymbolen


Bleek indien nodig
Ben je ervan bewust dat alle manieren van bleken zwaar zijn voor kleding en met de tijd de stof zal verzwakken. Bleek enkel wanneer noodzakelijk.
Gebruik enkel bleekmiddel zonder chloor
Niet bleken


Symbolen voor chemisch reinigen


Chemisch reinigen met enkel petroleum gebaseerde middelen
Zachte chemische reiniging met petroleum gebaseerde middelen
Chemische reiniging met tetrachloorethyleen of petroleum gebaseerde middelen
Zachte chemische reiniging met tetrachloorethyleen of petroleum oplossing
Niet chemisch reinigen
Professioneel nat reinigen

Normaal proces
Zacht professioneel nat reinigen
Zeer zacht professioneel nat reinigen


Symbolen voor drogen


Droger op lage temperatuur
Droger op normale temperatuur
Niet geschikt voor droger
Druppeldroog

Hang het kledingstuk aan een kleerhanger en laat het hangend drogen
Plat drogen
Leg het kledingstuk op een handdoek tijdens het drogen
Lijndroog

Gebruik een droogrek of iets vergelijkbaars 
SchaduwdroogStrijksymbolenStrijken op lage temperatuur

Max. 110 graden


Het kledingstuk kan waarschijnlijk niet tegen stoom. Textiel kan hoge temperaturen niet voor lange tijd doorstaan. Door de temperatuur te verhogen riskeer je het kledingstuk te beschadigen.

Strijken op normale temperatuur 
Max. 150 graden


Textiel kan hoge temperaturen niet voor lange tijd doorstaan. Door de temperatuur te verhogen riskeer je het kledingstuk te beschadigen.

Strijken op hoge temperatuur
Max. 200 graden


Textiel kan hoge temperaturen niet voor lange tijd doorstaan. Door de temperatuur te verhogen riskeer je het kledingstuk te beschadigen. 

Niet strijken